20-07-2019

Капуста броколі - подробнее

Рейтинг: 0

Броколі, або спаржева капуста (лат. Brassica oleracea = Brassica sylvestris) – різновид капусти городньої, однорічна овочева рослина родини Капустяні, у якої їстівними є нерозкриті суцвіття, а не листя, як у інших підвидів. Броколі і цвітна капуста – найближчі родичі, точніше, броколі є генетичною попередницею цвітної капусти. Виведено рослину броколі шляхом гібридизації в VI-V століттях до н. е. на північному сході Середземномор'я, і багато століть броколі вирощувалася виключно на території сучасної Італії. Італійською слово broccolo означає квітконос капусти (brocco – відросток). Найперша згадка про броколі датується 1587 роком – у французькому трактаті «Загальна історія рослин». На початку XVIII століття броколі потрапляє до Англії під назвою італійська спаржа, в цей же час робилися спроби вирощування броколі в Америці, проте тоді великого поширення вона там не отримала. Лише в XX столітті в Каліфорнії виникло товарне виробництво броколі, і відтоді США є найбільшим виробником спаржевої капусти. Ненабагато відстають Індія і Китай, європейські країни Франція, Іспанія та Італія, а також Туреччина та Ізраїль.

Зовні капуста броколі – та сама цвітна капуста, тільки суцвіття у неї не кремові, а зелені. У перший рік зростання стебло броколі досягає 60-90 см висоти, і на його вершині утворюються численні сукулентні квітконоси, які вінчають щільні групи зелених бутонів, зібраних у пухку головку невеличкого розміру. Цю головку вживають у їжу, не чекаючи утворення квіток. Якщо бутони пожовкли, капуста для їжі вже не придатна. Після того, як головку зрізають, з бічних бруньок броколі утворюються нові суцвіття. Таким чином капуста плодоносить протягом декількох місяців. В останні роки овоч броколі став не менш популярний, ніж білокачанна капуста, буряк, морква, червонокачанна капуста й інші культури, традиційно вирощувані на наших городах. Ми поділимося з вами інформацією про те, як вирощувати броколі з насіння, як обробляти насіння перед посівом, як садити броколі на розсаду, як виростити розсаду броколі і як виростити броколі на городі, а також які сорти спаржевої капусти користуються популярністю у городників і чим корисна броколі.

Технологии выращивания культуры:

Особливості капусти брокколі, на які варто звернути увагу

• Брокколі, як і будь-яка інша капуста, світлолюбна і вологолюбна. Оптимальна вологість грунту для її вирощування - 70 %, а вологість повітря - 85 %.
• Брокколі краще, ніж кольорова капуста, переносить спеку і заморозки, вона здатна витримати заморозки від -4 до -7 ° С. Але найкраще брокколі вдається при помірних температурах від 16 до 20° С.

• У брокколі дуже швидко відростають бічні пагони з пазух, тому не варто висмикувати рослина з землі після зрізки центрального качана. З бічних пагонів ви зберете додатковий урожай.
• На відміну від цвітної капусти, головки брокколі немає необхідності затінювати.
• Капуста брокколі добре росте на балконі або лоджії.

Вирощування розсади брокколі і висадка у відкритий грунт

Зазвичай брокколі вирощується через розсаду, але терміни її посіву такі, що возитися з ящиками в домашніх умовах немає потреби - набагато ефективніше посіяти насіння на розсаду в кінці квітня - початку травня в своїй теплиці. Через 30-40 днів, коли у розсади брокколі з'явиться п'ятий і шостий справжні листочки, вона готова для висадки у відкритий грунт.

Для отримання більш пізнього врожаю частина насіння можна відразу висіяти в грунт на початку травня.
Ця капуста воліє пухкі, родючі грунти з нейтральним або слабколужних pH. Не можна садити брокколі на ділянки, де минулого року росли будь-які види хрестоцвітних: капусти, ріпа, редька або редис. Добрими попередниками для неї вважаються бобові, картоплю чи моркву.

Деякі дачники воліють готувати грядки під брокколі восени: заправляють грунт калійними і фосфорними добривами (гноєм, калійної селітрою і суперфосфатом), проводять вапнування. До речі, для вапнування відмінно підійдуть стерті в порошок шкарлупки від яєць, які легко накопичити за довгу зиму і літо.

Ті, хто не готує грядки з осені, не впадають у відчай і прекрасно заповнюють недолік поживних речовин за допомогою підгодівлі.

Отже, прийшов час висаджувати розсаду броколі на постійне місце. Це потрібно робити в похмуру погоду або в другій половині дня. Схема висадки для брокколі: 40 сантиметрів між лунками, 50-60 сантиметрів між рядами.

Місяця для розсади викопують глибокі. Якщо добрива не були внесені в грунт завчасно, ямки заправляють сумішшю золи, компосту та доломітового борошна. Кожна рослина злегка присипати землею, всього на пару сантиметрів вище кореневої шийки так, щоб більша частина його стебла залишилося в ямці. У міру зростання капусти в ямку потрібно підсипати землю до тих пір, поки рівень лунки не зрівняли з рівнем грядки.

Щоб убезпечити щойно висаджені розсаду від хрестоцвіті блішки, грядку рекомендують прикривати тонким нетканим полотном. Якщо блішка лютує так, що народні засоби проти шкідників не рятують, молоду брокколі обприскую препаратом «Іскра». Це можна робити не пізніше, ніж за 20 днів до зав'язування суцвіть. Надалі від блішок застосовують опудривание золою упереміш з тютюновим пилом або обприскування настоєм попелу.

Полив, догляд і підживлення капусти брокколі

Надалі вирощування брокколі зводиться до своєчасним прополкам, частим полив, підживлення і розпушування грунту після кожного поливу або підживлення.
Поливати брокколі радять через день (в спекотне літо - до двох разів на день) у вечірні години. Для нормального росту і розвитку рослин необхідно підтримувати вологим шар грунту глибиною в 12-15 сантиметрів.

Брокколі любить підживлення, тому навіть на унавоженних і заправлених іншими добривами грядках цю капусту все одно підгодовують.
Як тільки розсада вкорениться на постійному місці і почне рости, брокколі підгодовують настоєм коров'яку (1:10) або курячого посліду (1:20). Через два тижні підгодівлю повторюють.
Коли почнуть формуватися перші суцвіття, проводять і третій підгодівлю. Для неї можна використовувати органічні добрива з гуматом калію або розчин мінеральних добрив - 40 грам суперфосфату, 20 грам аміачної селітри і 10 грам сульфату калію на 10 літрів води.

Наступні підживлення проводять після зрізу центральної головки для стимулювання росту бічних пагонів. Для цього розчиняють в 10 літрах води 30 грам сульфату калію, 20 грам суперфосфату, 10 грам аміачної селітри).
Крім того, капуста брокколі добре відгукується на полив настоєм кропиви або живокосту і внесення в грунт деревної золи з розрахунку 1 стакан на 1 квадратний метр.

Збір врожаю брокколі і її зберігання

Головки брокколі не можна переращівать - їх потрібно збирати зеленими, не чекаючи розкриття бутонів і появи дрібних жовтих квіток. Перезріла брокколі в їжу не годиться.
У першу чергу завжди зрізається центральний стебло, коли він досягне довжини в 10 сантиметрів, потім «підтягується» урожай з бічних пагонів. Суцвіття зрізаються разом з втечею, оскільки верхівка стебла у брокколі не менше соковита і смачна, ніж головки.

Брокколі найкраще збирати рано вранці, щоб вона не встигла пов'янути під палючим сонцем. Ранні літні врожаї брокколі для тривалого зберігання не годяться - у прохолодному приміщенні вони пролежать максимум два тижні. Їх краще з'їдати відразу або заморожувати. Однак пізня капуста, зібрана в жовтні, може зберігатися при нульовій температурі в підвалі або в холодильнику 2-3 місяці.

У процесі збирання брокколі є ще один нюанс: не поспішайте наприкінці дачного сезону складати висмикнуті з коренем рослини в компостну купу, залиште їх на місяць просто лежати на грядці - скористайтеся здатністю брокколі переносити невеликі заморозки. Навіть віддалені із землі рослини використовують свій останній шанс і зав'яжуть невеликі суцвіття, забезпечивши вас ще одним самим пізнім урожаєм.