23-10-2019

Капуста брюсельська - подробнее

Рейтинг: 0

Брюссельська капуста - дворічна овочева рослина, яке в перший рік вирощування формує потовщений стебло висотою зазвичай 30-60 см, в деяких випадках до 1 м.
Листя цієї культури з тонкими черешками 15-30 см в довжину, зеленого або сірувато-зеленого кольору, покриті восковим нальотом, і слабозігнутий або гладкими краями.

У пазухах листків капусти формуються маленькі качанчики діаметром 3-4 см. На одній рослині знаходиться по 20 - 60 шт. На другий рік вирощування, брюссельська капуста цвіте і формує насіннєві стручки. В 1 г знаходиться до 300 насіння, хороша схожість яких зберігається до 5-ти років.

Брюссельська капуста представляє з себе почковому мутацію капусти листової і за зовнішнім виглядом не схожа на інші рослини даного сімейства. У їжу використовуються кочанчики після повного дозрівання. У Росії цей овоч відомий з середини XIX століття, але широкого розповсюдження не отримав через холодного клімату.

Технологии выращивания культуры:

В даний час брюссельську капусту вирощують в основному в нечорноземних районах. Для вирощування брюссельської капусти необхідно знати деякі особливості, щоб отримати нормальний урожай. Кожній рослині потрібна велика кількість поживних елементів, тому вимоги до якості і родючості грунту набагато вище, ніж у капусти інших видів.
Інший момент, який потрібно врахувати, це тривалий вегетаційний період (у пізніх видів від виникнення сходів до масового збирання врожаю проходить приблизно 170 - 180 днів, а у ранніх сортів близько 150-165 днів).

Саме тому брюссельську капусту вирощують лише розсадним методом, інакше кочанчики не встигнуть як слід визріти, або навіть не встигнуть сформуватися.
Необхідно підкреслити те, що насіння на розсаду сіяти потрібно на самому початку квітня (пізні сорти) або ж в останній декаді квітня (среднеспелиеі ранні сорти) в ящики або горщики з живильним і рихлим, грунтової консистенцією. Відразу після посіву обов'язково накрити ємності плівкою і поставити в добре освітлене місце.

Слід відзначити те, що насіння брюссельської капусти здатні прорости вже при 2 - 3 ° C, але для появи ранніх і дружних сходів, рекомендується підтримувати в приміщенні температуру 18 - 20 ° C. Після проростання насіння, розсаду потрібно в обов'язковому порядку переставити в найбільш холодне приміщення.
Розсада брюссельської капусти дуже потребує підгодівлі. У перший раз її підгодуйте у фазі виникнення 2-го реального листа водним розчином мінеральних добрив (20 г суперфосфату, 4 г карбаміду і 10 г сульфату калію на 10 л води).

Через 8 - 10 днів потрібно зробити, другу підгодівлю знову таким же речовиною, але концентрацію необхідно збільшити, мінеральних елементів (2 г карбаміду, 30 г сульфату калію і 40 г суперфосфату в 10 л води). Дуже хочеться підкреслити те, що під час підгодівлі потрібно поливати розсаду додатково. Треба відзначити, що під час поливу розсади розчином добрив, постарайтеся не намочити листя.

У відкритий грунт ивсажівать розсаду брюссельської капусти потрібно у фазі 4 - 5 реальних листя. Само-собою зрозуміло, найкращим строком посадки розсади вважається 15-20 травня. Схема посадки розсади брюссельської капусти у великій мірі також впливає на якість врожаю.
Звичайно ж, всі городники добре знають те, що її якраз слід висаджувати з площею живлення більше 50 х 50 або 60 х 60 см, тому що при найбільш затісною посадці якраз утворюються зовсім маленькі і пухкі кочанчики.

При висадці в травні площа живлення варто збільшити до 60 х 70 см. Мало хто знає те, що лише при пізніх строках висаджування в кінці червня цілком допустима площа 50 х 50 см. Само-собою зрозуміло, в цілому на 1 кв.м можна висадити 3 - 4 рослини. Висадка брюссельської капусти можна скористатися для захисту огіркових грядок від вітру.
Для цього висаджуйте розсаду по обидва боки гряди з огірками в один ряд, при цьому витримуючи відстань 0,5 м між самими рослинами. Якщо огіркова грядка була добре удобрений, то вносити додатково добрива для брюссельської капусти не обов'язково.

Догляд за брюссельською капустою
У період максимального росту рослини потрібно регулярно поливати, часто рихлити грунт і вносити вчасно підгодівлі. Затримка в розвитку набагато знижує збір брюссельської капусти. У періоди посухи, навіть короткочасні, обов'язково поливати рослину частіше.
Першу підгодівлю зробіть через 12 - 15 днів після висадки розсади. Другу - у момент формування качанів. В якості підгодівлі рекомендується, використовувати азото-містять добрива, наприклад розведену гнойову рідину (1 до 3), або розчин коров'яку (1:10), або слабкий розчин курячого посліду (1:20).

Через часті підгодівлі і поливів грунт сильно ущільнюється, це ускладнює доступ повітря до коріння. Зважаючи на це після кожного поливу бажано прорихлити міжряддя.
Формування брюссельської капусти
На початку вересня макушечную нирки найбільш розвинених рослин потрібно прищипнуть для призупинення росту стебла, це допоможе нормальному формуванню качанчиків з пазушних нирок.

Однак прищіпку облиствених верхівок без качанчиків проводити у слаборозвинених рослин не можна, це призведе до загнивання місця прищіпки і в дальнешем до загибелі рослини.
Прибирання брюссельської капусти
Збір першого врожаю визначається в основному терміном висадки розсади на постійне місце. Якщо розсада висаджувалася в травні, то врожай брюссельської капусти збирають на початку жовтня. Спочатку потрібно зривати тільки повністю доспілі кочанчики, при цьому не завдаючи шкоди листовим пазухам.
Після перших заморозків смак качанчиків значно поліпшується, тому потрібно намагатися спочатку знімати нижні, залишаючи верхні для остаточного дозрівання.