23-10-2019

Капуста червоноголова - подробнее

Рейтинг: 0

Сорт капуста червонокачанна є однією з різновидів добре знайомої всім городньої капусти.

Найближча «сестра» червонокачанної капусти - капуста білокачанна.

Історична довідка

Капусту шанують ще з давніх часів. Сам Піфагор був великим любителем цього овоча, вважаючи, що він бадьорить і одночасно надає душевний спокій. З тих же часів властивості червонокачанної капусти використовуються в медичних цілях. До Росії цей сорт капусти прийшла з країн середземноморського регіону транзитом через Західну Європу. Одні джерела вказують, що це сталося орієнтовно в 17 столітті, інші - на стику 19 і 20 століть. Але сьогодні це вже не так важливо. Головне, що капуста в найкоротші терміни набула популярності в народі і зайняла гідне місце на городах.

Червонокачанна капуста: опис

Червонокачанна капуста має щільний округлий або овальний (рідко - конусоподібний) качан масою від 1 до 3 кг, масивний розгалужений корінь і дуже короткий стебло. Насіння починає формуватися з другого року життя. Це дворічна рослина, причому в перший рік утворюється качан, а в другій - насіння і квітконосне стебло. Сорт капуста червонокачанна відрізняється від білокачанної пізньостиглих, більш тривалим збереженням товарного вигляду, меншим розміром розетки листя і качана, а також фіолетово-червоним кольором останнього. Кращий температурний режим для дозрівання капусти - 15-18 ° С.

Червонокачанна капуста: склад

У складі червонокачанної капусти можна виділити наступні речовини:

  • білки;
  • ферменти;
  • клітковина;
  • молочна кислота
  • фітонциди і антоціани;
  • цукор;
  • макро- і мікроелементи (калій, магній, кальцій, фосфор, залізо, цинк, селен);
  • вітаміни (аскорбінова кислота, тіамін, рибофлавін, пантотенова кислота, піридоксин, фолієва кислота, нікотинова кислота, біотин, попередник вітаміну А - каротин).

Корисні властивості червонокачанної капусти

Користь червонокачанної капусти визначається її складом. Це дуже корисний і дієтичний продукт. Перш за все, слід сказати, що два основних структурних компонента - це вода (до 90%) і клітковина.

Наявність у складі червонокачанної капусти клітковини і молочної кислоти забезпечує її позитивний вплив на кишкову мікрофлору. Крім того, клітковина дозволяє організму «скинути» зайвий холестерин.

Користь червонокачанної капусти для щитовидної залози, нирок і процесу кровотворення зумовлюється наявністю білка. А хіба є білок в овочах? - Запитаєте ви. Не просто є: червонокачанна капуста в цьому відношенні лідер серед інших овочів: стільки білка ви не знайдете ні в буряку, ні в моркві, ні в інших овочах.

З вітамінів найбільше в червонокачанної капусти аскорбінової кислоти (вітамін С), що зберігається в овочі тривалий час при його зберіганні. Нікотинова кислота (вітамін РР) сприяє нормальному росту і розвитку тканин, бере участь в утворенні енергії з цукру і жирів. Фолієва кислота сприяє кровотворенню.

Багата червонокачанна капуста і макро- і мікроелементами. Звичайно, всі мінерали по-своєму важливі, але в особливості хотілося б відзначити селен, тим більше що тут його зміст вище, ніж в інших овочах. На селен покладена важлива роль у підтримці імунітету, адже він входить до складу ферментів, що активують функцію щитовидної залози. Селен є видним учасником обмінних процесів, виконує «ассенизаторские» функції, очищаючи організм від важких металів і токсинів, і допомагає в доставці кисню клітинам. Цинк сприятливо позначається на роботі головного мозку.

Фітонциди і антоціани підвищують пружність і еластичність капілярів, оптимізують їх проникність, захищають організм від радіації і запобігають лейкемію і туберкульоз.

Технологии выращивания культуры:

В залежності від сорту качан червоної капусти формується за 105-200 днів. Її можна вирощувати насіннєвим і розсадним способом.

При насіннєвому способі вирощування червонокачанної капусти витрачається велика кількість насіння, до того ж на початку вегетації за паростками потрібен ретельний догляд. Посів насінням у південних регіонах проводять у березні-квітні, в північних регіонах строк зсувається на період квітень-червень.

Як правильно вирощувати червонокачанну капусту насіннєвим способом?

Відкаліброване насіння протравлюють в слабкому розчині марганцівки або ж опускають їх у гарячу воду (50°С) на 20 хвилин, а після охолоджують. Підготовлене насіння висівають в родючий грунт, висіваючи в кожну лунку по 4 насінини. Зверху їх присипають грунтом або сумішшю з торфу й перегною. Мінімальна відстань між лунками 60 см, а насіння капусти зашпаровують на глибину до 4 див. Щоб захистити майбутні сходи від хрестоцвітної блішки, грунт припудрюють золою.

Коли на рослинах утворюються 2-3 справжніх листочки, проводять проріджування, залишаючи в кожній лунці 2 примірника, а через деякий час видаляють ще одне на користь краще розвиненого. Акуратно витягують з лунки сіянці червонокачанної капусти можна пересадити. Залишився в лунці рослина підгортають.

Розсадний спосіб вирощування червонокачанної капусти

Червонокачанна капуста – вирощування та доглядНасіння перед висівом готують аналогічним способом. Пророщувати розсаду капусти можна на підвіконні в розсадних ящиках або горщиках, в парниках, не опалюваних теплицях або у відкритих розсадниках.

В ящики насипають підготовлений грунт, що складається з рівних частин дернової землі і торфу. При такому способі вирощування розсади важливо стежити за температурним режимом – стовпчик не повинен опускатися нижче позначки в 16-20°С до появи сходів. Після температуру на тиждень знижують до 8°С, а після розсаду підрощувати при температурі 12-15°С.

До пересадки розсади червонокачанної капусти готова до травня, коли на рослині сформувалося 5-6 листочків і вона добре загартована.

Червонокачанна капуста – вирощування та доглядГрунт перед пересадкою підготовляють так само, як для білокачанної капусти. Найкраще червона капуста росте на родючих, пухких і легких грунтах з кислотністю 5,5-7,0 pH. На кислому грунті червонокачанна капуста не зростає зовсім. Найкращим місцем для цієї культури буде добре освітлена гряда, на якій торік росли огірки, томати, цибуля, бобові, буряк чи картоплю. Щоб рослини не дивувалися кілою, на попереднє місце культивування червонокачанну капусту повертають через 4 роки. Грунт на гряді готують ще з осені, вносячи органіку. Якщо такої немає, використовують як добрива нітроамофоску.

Пересадка підросла розсади червонокачанної капусти проводиться за наступною технологією: у лунку вносять калійне добриво або аміачну селітру, перемішують добриво з грунтом, проливають невеликою кількістю води, і висаджують розсаду. Грунт навколо ущільнюють, після чого її проливають теплою водою.

Догляд за червонокачанної капустою

Подальші заходи по вирощуванню червоної капусти зводяться до прополки, розпушування ґрунту, підгортання і своєчасного поливу.

Червонокачанна капуста – вирощування та догляд

Полив. Як і будь-який інший вид капусти, ця культура вологолюбна. Недолік вологи позначається на врожайності і якості качанів. Корисно час від часу проводити рясне дощування посадок червонокачанної капусти, щоб краплі стікали з листя. Волога для цього виду капусти вкрай необхідна в період утворення розеток листя, їх зростання до моменту змикання в міжряддях. Також рясний полив слід проводити в період формування качана. Однак не варто заливати посадки, оскільки червонокачанна капуста не переносить застою вологи і надмірно вологого грунту.

Розпушення та підгортання. Перше розпушування посадок проводяться через тиждень після посадки. Догляд за червонокачанної капустою передбачає регулярну аерацію грунту для доброго розвитку кореневої системи рослини. Коли буде проводитися третє розпушування, стебло капусти підгортають до рівня перших листків.

Підгодівля. У період активного росту листя капусту підживлюють азотним добривом, а коли починає формуватися качан, підгодівлі повинен домінувати фосфор і калій. Якщо азоту буде багато, рослина буде продовжувати нарощувати листя на шкоду формування качана.

Хвороби та шкідники. Капусті сильно шкодить попелиця, міль, трипси, капустянка і совка, блішки, мухи. Але найчастіше капуста гине від кили. У сиру і дощову погоду капуста може вражатися судинним і слизистим бактеріозом, фузаріозом.

Методи боротьби для всіх видів капусти однакові. Від кили врятує тільки дотримання правильної сівозміни. Від комах використовують інсектициди або народні способи: опудривание тютюновим пилом і золою, обприскування настоєм часнику, цибулі або полину.