25-05-2019

Кавуни - подробнее

Рейтинг: 0

Кавун (Citrullus) - рід однолітніх трав'янистих рослин сімейства Гарбузових, харчова і кормова культура. Відбувається кавун від диких рослин тропічної Африки, у Древньому Єгипті він був відомий ще 4000 років тому. В Україну кавун проникнув у 8-10 століттях з Індії в часи оживленої торгівлі з Київською Руссю, спершу він був завезений у Поволжя, а до початку 17 століття широко поширився і вирощувався навіть у центральних районах, як парникова культура.

Кавун - теплолюбна, жаростійка і засухостійка рослина, не переносить заморозків і віддає перевагу легким чи ґрунтам добре оброблені цілинні землі. Кавун менш вимогливий до родючості ґрунту, чим диня, однак високі врожаї формує на добре окультурених теплих ділянках.

Коренева система в кавуна могутня і добре розгалужена, володіє великою усмоктувальною силою. Головний корінь проникає в ґрунт на глибину одного метра, а бічні відгалуження довжиною до 5 метрів розташовані горизонтально на глибині 20-30 см.

Стебло в кавуна сланкий, опукло-п'ятигранної форми, потужнорозвинуте довжиною до 5 метрів. Наявні і короткоплетючі, кущові сорти. Листя сильно посічене, особливо в жаростійких сортів. У пазухах листя утворяться квітки.

Чоловічі квітки дрібніше жіночих. Цвітіння кавуна починається на 40-50 день від посіву. Масове цвітіння чоловічих квіток відбувається на 60-65-ий день, жіночих - на 75-80-ий день. Ріст і запліднення зав'язі найбільше інтенсивно йде в перший період її розвитку.

Плід кавуна - ягодоподібний гарбуз, який складається з кори, м'якоті і насіння. Форма плоду, його розміри, вага і збарвлення залежать від сорту й умов вирощування. Розвивається і дозріває плід через 30-40 днів після запліднення, плоди формуються на головному стеблі.

Столовий кавун - коштовний харчовий і дієтичний продукт, що містить 6-12% цукрів, 1,5% клітковини і геміцеллюлози, 1-2% пектинові речовини, каротин, вітаміни А, У, З, і Р, солі натрію, кальцію, заліза, магнію й ін. У їжу кавун вживають у свіжому і солоному виді, наготовлюють цукати, пастилу і мед.

Вживання кавуна в їжу рекомендовано при захворюваннях бруньок, печінки, шлунка, для лікування подагри і деяких захворювань серця, при подагрі. Завдяки високому вмісту заліза плоди кавуна корисні при малокрів'ї.

Технологии выращивания культуры:

З органічних добрив вносять по 4-6 кг/м.кв. перегною. Перед висаджуванням розсади чи сівбою насіння перегній доцільно змішати з ґрунтом. З мінеральних добрив вносять 25-30 г/м.кв. аміачної селітри, 50-60 г суперфосфату і 15-20 г сірчанокислого калію. Розсаду вирощують у насипних місткостях діаметром 10х10 см. Насіння кавуна і дині висівають, коли ґрунт на глибині 10-12 см прогріється до 16°С. У південних районах України це кінець квітня - початок травня, а в Лісостепу - перша половина травня. Висіяні у більш ранні строки сходи можуть загинути від весняних приморозків. Під плівкове покриття висівати насіння зазначених культур можна на 5-7 днів раніше.

На грядки розсаду висаджують у південних районах в середині, а в Лісостепу, на Поліссі і в західних областях -у третій декаді травня. Схема висаджування кавуна - 140х140 см, дині - 140х70 см - по одній, рідше дві рослини в гніздо. Висаджувану розсаду поливають з розрахунку 0,5-1 л води на гніздо. Глибина висаджування - на 2-3 см глибше горщечка. Після висаджування ґрунт біля горщечка ущільнюють і мульчують перегноєм або сухою землею. Розсаду також можна висаджувати і під малогабаритні плівкові покриття.

За вирощування кавуна і дині безрозсадним способом у кожне гніздо висівають по 3-4 насінини. За наявності в ґрунті дротяника норму висіву збільшують у 2 рази. Глибина сівби насіння кавуна - 3-5 см, дині - 3-4 см. Після сівби гнізда мульчують перегноєм.

Після з'явлення сходів міжряддя розпушують. У фазі одного справжнього листка за безрозсадного способу рослини в гніздах проривають, залишаючи по 2-3 найкраще розвинених. Вдруге проривають у фазі 3-4-х листків, залишаючи по 1-2 кращих рослини. Згодом огудину спрямовують у протилежні боки від гнізда, щоб правильно розподілити листковий апарат на площі. Щоб плоди краще дозрівали і наливалися, після утворення 3-4 зав'язей у кавуна і 5-6 зав'язей у дині через 4-6 листків після останньої прищипують огудину, а також видаляють усі неплодоносні пагони. Доцільно також у 2-3 місцях огудину присипати вологим ґрунтом. У місцях присипання вона укорінюється, що запобігає перевертанню її вітром та втраті листків. Дальший догляд за рослинами полягає у підтриманні посівів у чистому від бур'янів стані, розпушуванні міжрядь та боротьбі з хворобами і шкідниками.

Збирають урожай кавуна і дині вибірково в міру дозрівання плодів. Ознакою дозрівання кавуна є засихання вусика в пазусі листка і підсихання плодоніжки. Дозрілі плоди стають глянцевими, мають типовий для сорту малюнок і тверду кору. Постукування пальцем по таких плодах дає звук низького тембру, а натискання долонями з обох боків на плід — слабке потріскування. Зрілість дині визначають за пожовтінням або посвітлінням плодів, типовим для сорту малюнком, м'якуш стає ніжним, запашним і солодким. Закінчують збирати кавун і диню до настання осінніх приморозків.

Для тривалого зберігання плоди кавуна і дині треба збирати на початку їх достигання. У процесі зберігання вони достигають і м'якуш їх набуває відповідного забарвлення, консистенції і запаху. Плоди зберігають в овочесховищах, на балконах. Під час зберігання їх систематично оглядають, щоб не допустити загнивання. Оптимальна температура для зберігання кавуна 6-8°С і відносна вологість повітря 80-55%. У таких умовах плоди їх можуть зберігатися до 3 місяців. Плоди дині зберігають за температури 2-4°С і відносної вологості повітря 70-80%. Вони добре зберігаються також підвішеними у сітках.