25-05-2019

Полуниця - подробнее

Рейтинг: 0

Полуниця - трав'яниста рослина і однойменна ягода . Завдяки відмінним смаковим якостям, полуницю культивують у багатьох країнах Європи, а також у Південній і Північній Америці.

Плоди полуниці представляють собою невеликі конічні яскраво-червоні (рідше з рожевим відтінком) ягоди, густо вкриті маленькими кісточками, з соковитою червоною м'якоттю, що володіють солодким смаком і характерним ароматом.

Найчастіше полуниця потрапляє "з корабля на бал", - а саме, з грядки прямо до столу. Але окрім вживання полуниці в свіжому вигляді з її ягід також готують варення, вона використовується при виготовленні солодощів і у виробництві різних косметичних засобів.

Склад

Полуниця багата вітамінами і корисними мінералами. Так, в 100 гр. полуниці міститься:

  • Вода - 87.4 г
  • Білки - 0.8 г
  • Жири - 0.4 г
  • Вуглеводи - 7.5 г (в т.ч. моно-і дисахариди - 7.4 г, крохмаль - 0.1 г)
  • Клітковина (харчові волокна) - 2.2 г
  • Органічні кислоти - 1.3 г
  • Зола - 0.4 г

Вітаміни:

  • Вітамін А (ретинол) - 0.03 мг
  • Вітамін В1 (тіамін) - 0.03 мг
  • Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.05 мг
  • Ніацин (вітамін В3 або РР) - 0.3 мг
  • Вітамін В6 (піридоксин) - 0.06 мг
  • Фолієва кислота (вітамін В9) - 20.0 мкг
  • Вітамін С (аскорбінова кислота) - 60.0 мг
  • Вітамін Е (токоферол) - 0.8 мг
  • Біотин (вітамін H) - 4.0 мкг

Макроелементи:

  • Калій - 161.0 мг
  • Кальцій - 40.0 мг
  • Магній - 18.0 мг
  • Натрій - 18.0 мг
  • Сірка - 12.0 мг
  • Фосфор - 23.0 мг
  • Хлор - 16.0 мг

Мікроелементи:

  • Залізо - 1.2 мг
  • Марганець - 0.2 мг
  • Мідь - 0.125 мг
  • Фтор - 18.0 мкг
  • Хром - 2.0 мкг
  • Цинк - 97.0 мкг
  • Йод - 1.0 мкг
  • Бор - 185.0 мкг
  • Селен - 0.7 мг
  • Нікель - 2.0 мкг
  • Ванадій - 9.0 мкг
  • Кобальт - 4.0 мкг
  • Молібден - 10.0 мкг

Калорійність

Калорійність полуниці складає всього 36.9 ккал на 100 г, що робить її по-справжньому дієтичним продуктом.

Корисні властивості полуниці

Плоди полуниці багаті корисними речовинами і антиоксидантами, тому при регулярному вживанні надовго зміцнюється імунітет, поліпшується робота серцево-судинної системи і посилюється потенція.

Полуниця володіє сильним протизапальним і антимікробну впливом, завдяки чому використовується при лікуванні простудних захворювань і для позбавлення від неприємного запаху з рота.

Також полуниця - відмінний сечогінний засіб, тому її рекомендують при різних захворюваннях сечостатевої системи, а також для лікування ревматизму і захворюваннях печінки.

На відміну від багатьох інших фруктів, вуглеводи, що входять до складу полуниці, практично не підвищують рівень цукру в крові, тому її плоди можна і потрібно включати в щоденне меню хворих на діабет. А низька калорійність і висока вітамінна цінність роблять цей фрукт незамінним помічником у боротьбі із зайвою вагою.

Крім того, полуниця містить великі кількості йоду, що дозволяє компенсувати брак цього мікроелемента в повсякденній їжі, а завдяки входить до її складу саліцилової кислоти, полуниця корисна при захворюваннях суглобів.

Вже давно відомо про косметичні властивості полуниці. Так, маски з полуниці добре підсушують шкіру і звужують пори, завдяки чому дуже ефективні при боротьбі з висипом вугрів, а сік зі свіжої полуниці допомагає позбутися від пігментних плям і веснянок. Крім того корисно додавати полуничну кашку в маски з сиру, меду або лимона, тим самим підсилюючи їх дію.

Обережно!

Полуниця є алергенних продуктів. Тому алергікам краще не зловживати цією ягодою або запивати її будь-яким кисломолочним продуктом.

Вхідні до складу полуниці органічні кислоти (саліцилова і щавлева) можуть бути причиною загострення таких захворювань ШКТ як гастрит, гастродуоденіт, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки . Крім того щавлева кислота при взаємодії з кальцієм утворює оксалат кальцію - нерозчинний в організмі людини речовина, наявність якого може призвести до прояву або загострення таких захворювань як карієс, остеопороз, сечокам'яна хвороба, багато хвороб ШКТ, а також цистит і пієлонефрит.

Також, полуниця не рекомендується:

  • при посиленому виділенні шлункового соку, тривалих кольках в шлунку або печінки і апендициті
  • при вагітності і маленьким дітям
  • при вживанні на голодний шлунок. Її кісточки при попаданні в шлунок викликають механічне та хімічне подразнення слизової, що може призвести до загострення виразки або гастродуоденита.

Технологии выращивания культуры:

Для посадки полуниці краще всього вибирати вологий, але не мокрий грунт. Ділянка повинна бути залита сонцем і закрита від вітрів. Небажано використовувати місця з крутим схилом, а також низькі місця, які часто затоплюються.

Висаджена полуниця повинна рясно поливатися. Але незважаючи на те, що рослина любить вологу (адже коріння полуниці не проростають глибоко, і нестача вологи може спричинити не лише поганий врожай, а і загибель рослин), надлишок води уповільнює зростання кущів, провокує підгнивання корінців і зменшує урожай ягід. Грунтові води повинні бути приблизно на відстані не вище 70 — 80 см від поверхні землі.

Також слід взяти до уваги те, що на одному місці полуниця дає хороший урожай не більше 3-5 років. Тому через 3-5 років варто поміняти її місце вирощування. Інакше усі шкідники гарно адаптуються та пристосуються до ослаблення як рослин так і врожаю. Та й самі кущі починають старіти і втрачати урожайність. А на тій ділянці можна посадити цибулю або часник. Періодично оновлюйте сорти полуниці, яку вирощуєте. Якщо постійно вирощувати полуницю одних і тих же сортів, то з часом збудники хвороб пристосовуються, і ягоди не можуть захищатися.


ПОСАДКА.

Для отримання якісних врожаїв необхідно особливу увагу приділити передпосадковій підготовці ґрунту і ділянки.

Крок 1. Розпушення грунту. 
Ґрунт слід глибоко перекопати (розпушити землю на глибину 20-30 см), очистити ділянку від можливих шкідників (дротяники і личинки хрущів найгірші вороги полуниці) та бур’янів.

Крок 2. Удобрення грунту.
Під час перекопування в грунт додають органічні добрива, такі як торф, компост, гній. Можна додати в грунт трохи піску, він покращує проходження повітря до коренів рослини. Можна керуватися такими пропорціями: 1 відро землі, 1 відро гною, 1 відро компосту, 2 склянки попелу. 

Крок 3. Підготовка ямок.
Викопати лунки на відстані 15-35 см в ряду і 40-70 см між рядами (залежно як Вам вистачає місця) і заповнити їх водою.

Крок 4. Посадка кущиків полуниці.
За годину до посадки розсаду потрібно полити, а ще краще замочити саджанці полуниці на кілька годин у воді або розчині Корневіну.
Посадити розсаду полуниці в лунки, попередньо обрізавши довге коріння, щоб воно не завернулися (слідкуйте, щоб під час посадки ящик, де знаходиться розсада був в тіні).

Коренева система повинна розташовуватись вертикально, а коренева шийка повинна бути на рівні з землею.

Ущільнити землю навколо куща для поліпшення контакту коренів з землею.
Полити, щоб не утворилася кірка, а відразу ж після поливу-замульчувати.

Крок 5. Мульчування землі. Щоб уникнути швидкого висихання землі після посадки розсади полуниці і запобігання утворенню жорсткої кірки, варто землю на грядці замульчувати. Тоді майже не потрібно буде боротися з бур’янами (через шар мульчі бур'яни просто не проростуть і земля буде дуже добре утримувати вологу). На саму землю розкласти пакувальний картон (можна і без нього), а зверху насипати шар мульчі (соломи, перегною, сухої землі або просто трави). Якщо мульчувати полуничні грядки хвоєю, можна отримати подвійний результат: збереження вологи і добриво землі.

При посадці полуниці навесні, на молодих кущиках можуть з’явитися квітконоси та вуса. Краще їх видалити, оскільки потрібно, щоб всю силу та вітаміни першого сезону рослини витрачали на якісне вкорінення, а не на розмноження та врожай.

ПОЛИВ.

Полуниця вимагає регулярного поливу. У суху погоду щойно посаджену полуницю потрібно поливати не рідше, ніж через день протягом тижня. Потім в залежності від вологості ґрунту.