23-10-2019

Черешня - подробнее

Рейтинг: 0

Черешня, Вишня пташина (лат. Prunus avium) являє собою дерево, що належить до сімейства Рожеві.

Походження та поширення черешні

В дикому вигляді дотепер зустрічається на півдні Росії, в тому числі на Кавказі, у лісах на півдні України, зокрема в Криму, на півдні Європи, в Північній Африці і на Близькому Сході, Західній Азії.

Біологічне опис черешні

Черешня - листопадне деревне рослина висотою зазвичай не більше 10 метрів, однак існують екземпляри висотою понад 30 метрів (наприклад, у лісах на півдні України). Вона - найдавніша форма вишні і взагалі одне з найдавніших плодових рослин, які окультурил людина. Її обробляли вже близько 8000 років тому, причому не тільки за місцем природного походження, але навіть в таких на території таких північних країн, як Данія та Швейцарія. Свою назву черешня отримала від європейського кореня. Так, латинською мовою плід називається cerasi, англійською, як і вишня - вишня.

Черешня: користь

Черешня швидко зростає, особливо в молодому віці. Крона дерева за формою яйцеподібна, але в залежності від умов виростання вона може бути конусоподібної, яйцевидної. а ще частіше крона неправильна. У молодого дерева кора коричнева з червоним іл сріблястим відтінком, має численні смуги. Листя за формою видовжено-яйцевидні, обернено-яйцеподібні або еліптичні, загострені, пилчасті, трохи зморшкуваті.

Квітки двостатеві, білі, зібрані в зонтичні суцвіття, з'являються раніше листя. Цвітіння відбувається у квітні-травні.

Рослина розмножується насінням, кореневими нащадками і пневой порослю. Черешня не самозапильна рослина, тому потрібно близька посадка як мінімум 2-3 дерев. Максимальна плодоношення триває близько 15 років.

Погано росте в місцях з високим розташуванням ґрунтових вод, а також на кислих грунтах.

Опис черешні

Плоди черешні - кістянки, що мають соковитий, м'ясистий околоплодник. За формою кістянки кулясті, овальні або серцеподібні. Їх колір може бути самим різним: блідо-жовтого (майже білого до темно-червоного (майже чорного) з усілякою проміжної колірною гамою. Діаметр культурних плодів близько 2 сантиметрів, диких - дрібніше. Всередині м'якоті міститься одна тверда кісточка. Дозріває черешня в кінці травня - початку червня.

Черешню і вишню часто плутають. Чим же вони відрізняються один від одного? Відмінності як зовнішні, по плодах та дереву, так і по застосуванню:

1. Черешня набагато солодший і мясистее вишні. В ній менше соку, ніж у вишні.

2. Вишня від червоного до бордово-коричневого кольору (залежно від сорту і ступеня зрілості), а черешня від жовтого до червоного.

3. Черешня як рослина - це завжди дерево, вишня ж в залежності від сорту може бути і деревом, і чагарником. У черешні більше світла кора, а гілки починаються вище від землі. Вишневі листя немеого крупніше черешневих.

4. Черешня - мешканка більш південних регіонів, при сильних морозах вона вимерзає. Вишня ж може зростати аж до Полярного кола.

5. Смакові якості вишні явно поступаються черешні. Тому вишню найчастіше переробляють на варення, джеми, соки, компоти тощо Черешня ж чудова в свіжому вигляді, а от варення з неї не дуже (воно не таке смачне, як у вишні, до того ж йому не вистачає кислинки).

Харчова цінність черешні (на 100 г)

Калорійність, ккал 52 Білки, г 1,1 Жири, г, в т. ч.: 0,4 Насичені жирні кислоти, м 0,1 Ненасичені жирні кислоти, м 0,1 Вуглеводи, г, в т. ч.: 10,6 Цукор, г 10,5 Крохмаль, г 0,1 Харчові волокна, г 1,1 Органічні кислоти, м 0,6 Зола, г 0,5 Вода, р 85,7 Макроелементи Калій, мг 233 Кальцій, мг 33 Магній, мг 24 Натрій, мг 13 Фосфор, мг 28 Мікроелементи Залізо, мкг 1800 Вітаміни Провітамін А (ß-каротин), мкг 150 Вітамін А (РЕ), мкг 25 Вітамін В1 (тіамін), мкг 10 Вітамін В2 (рибофлавін), мкг 10 Вітамін С (аскорбінова кислота), мг 15 Вітамін Е (токоферол), мкг 0,3 Вітамін РР (нікотинова кислота), мг 0,5

Корисні властивості черешні

Калорійність м'якоті плодів черешні 52 ккал/100 г, тобто по-справжньому дієтичний продукт харчування.

У ній містяться вітаміни А, В1, В2, С, Е; мінеральні елементи: кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, йод. Багато в ній цукрів (фруктози і глюкози), органічних кислот, пектинових речовин, антоціанів.

Черешня не тільки смачний фрукт, але ще й лікарська рослина. Вона особливо показано при таких захворюваннях:

1. Гіпертонія. Черешня містить багато калію, а це означає, що вона сприяє зниженню артеріального тиску. Механізм впливу досить складний: беручи участь у водно-електролітному балансі поряд з натрієм, калій "працює" на виведення рідини з організму, а натрій затримує рідину. Причому сучасна людина за зловживання кухонною сіллю зазвичай має надлишок натрію, тобто рідини в його організмі затримується більше, ніж необхідно. При надходженні в організм калію рідини стає менше, тим самим полегшується робота серця, а разом з цим падає артеріальний тиск. Це властивість черешні проявляється в сечогінний ефект, що також з позитивної сторони позначається на роботі нирок.

Слід знати, що чим темніше черешня, тим більше в ній калію. Не потрібно боятися його надлишку, так як наш організм дуже добре вміє регулювати надходження калію з їжею.

2. Захворювання нирок і печінки. Черешня дуже корисна для цих органів з-за високого вмісту фосфору. В черешнях фосфор представлений у тому числі у формі фосфоліпідів, які допомагають зміцнити і відновити пошкоджені токсинами (алкоголем, ліками, курінням, консервантами і т. д.) стінки клітин печінки.

3. Ревматизм, подагра, артрит. Всього лише один стакан черешні може зменшити болі при цих захворюваннях. Але однією склянкою обмежуватися не варто, потрібно з'їдати по склянці щодня, а ще краще щодня випивати по півсклянки черешневого соку за один раз або по 1 столовій ложці 3 рази на день.

4. Анемія (недокрів'я). В черешнях багато заліза та інших мінеральних елементів, стимулюють кровотворення.

5. Захворювання кишечника (спастичні коліти, атонія, запори) та інших органів травлення. Причому користь приносять як свіжі ягоди, так і компоти з них.

6. Гастрит з підвищеною кислотністю, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки. Незважаючи на те, що черешня містить багато органічних кислот, що в цілому реакція черешні лужна. Більш того, вона містить речовини, що володіють протизапальною дією, тому показана при зазначених захворюваннях.

7. Неврози, стрес, безсоння. Магній, якого в черешні в надлишку, допомагає впоратися і з цими недугами.

Плоди мають відмінні смакові якості. Їх можна вживати як в свіжому вигляді, так і для приготування компотів, вина, варення, джему, соку.

Черешня - один з найкращих медоносів, що дає бджолам не тільки нектар, але і клей-прополіс, пилок-обніжжя. З одного гектара черешневого саду бджоли можуть зібрати до 1 кілограма меду.

Протипоказання до вживання черешні

Черешня протипоказана при порушенні прохідності кишечника, а також при цукровому діабеті.

Не рекомендується за один раз вживати більше 300 г черешні, а також є її відразу після їжі, так як це може привести до здуття живота.

Технологии выращивания культуры:

Нова екологічно безпечна та енергоощадна технологія вирощування черешні базується на:

  • використанні високозимостійких продуктивних слаборослих сорто-підщепних комбінувань, адаптованих до умов вирощування;
  • застосуванні оптимальної щільності розміщення дерев (889-1111 дер/га);
  • формуванні малогабаритних крон за допомогою літнього обрізування та системи догляду за ними в період плодоношення (патент України на винахід № 84111);
  • підвищенні функціональної активності листкового апарату за рахунок інтегрованої системи захисту від шкідників та хвороб і позакореневого підживлення комплексними добривами в залежності від фенофаз рослин, що дозволяє раціонально використовувати мінеральні добрива та пестициди з мінімальним негативним впливом на довкілля;
  • системі утримування та удобрювання ґрунту, які передбачають діагностику родючості і доведення вмісту основних елементів живлення в ньому до оптимального рівня.

Використання слаборослих підщеп (Студениківська, ВСЛ-2, ЛЦ-52, Гізела-5) забезпечує прискорення вступу дерев у пору плодоношення на 2-3 роки, стабільну врожайність у межах 16,0-19,2 т/га, зменшення трудових витрат на 1 т плодів в 2,0-2,5 раза за допомогою підвищення продуктивності праці по догляду за кронами та під час збирання врожаю.

Найкращими серед сортів для Лісостепу України є Дончанка, Ніжність, Любава, Темпоріон, Талісман, Легенда Млієва, Виставочна, Електра, Мелітопольська мирна, Ярославна та ін. Для надійного перехресного запилення висаджують в одному кварталі не менше 3-4 сортів, враховуючи строки цвітіння та достигання плодів. Ширина смуг кожного сорту може становити від 22 до 40 м (5-8 рядів).

У дерев формують малогабаритну або веретеноподібну крону за допомогою літнього обрізування. Веретеноподібна крона за модифікацією ІС НААН призначена для сортів, що мають високий ступінь галуження (типу Дончанка, Ярославна, Аннушка), щеплених на напівкарликові підщепи (Студениківська, Гізела 5) та середньорослу ВСЛ-2.

Система удобрення ґрунту передбачає діагностику родючості і доведення вмісту основних елементів живлення в ньому до оптимального рівня. Застосовується також позакореневе підживлення, яке не тільки сприяє збільшенню врожайності черешні, а й підвищує вихід стандартних плодів на 11,2-13,0% та позитивно впливає на їх якісні показники.

Невід’ємною складовою технології вирощування черешні є інтегрована система захисту від найбільш шкодочинних шкідників (вишнева муха, вишнева попелиця, комплекс листокруток – глодова, кривовуса смородинова, кривовуса вербова, п’ядунів - п’ядениця зимова, п’ядениця-обдирало плодова), а також хвороб (клястероспоріоз, кокомікоз і плодова гниль).

Зменшення пестицидного навантаження в садах, де використовуються сорти, стійкі до хвороб, дозволяє отримувати санітарно безпечну продукцію для дитячого і дієтичного харчування.

 

Інтенсивне насадження черешні
Інтенсивне насадження черешні сорту Дончанка на слаборослій вегетативно розмножуваній підщепі Студениківська в десятирічному віці (схема садіння 4,5 х 2,5 м, врожайність 22,4 т/га)

 

Вартість закладання 1 га садів становить від 82 до 109 тис. грн. Прогнозований річний економічний ефект (прибуток на 1 га) в залежності від сорту складає 114,0-197,7 тис. грн., рентабельність – 120-161 %. Строк окупності капітальних вкладень на створення насаджень 4,7-5,2 років. Строк продуктивної експлуатації становить 14 років.