21-09-2019

Яблуня - подробнее

Рейтинг: 0

Яблуня (лат. Malus) – дерево з відділу квіткові, класу дводольні, порядку розоцвітих, сімейства рожеві, роду яблуня. Плід яблуні називається яблуко.

Російська назва плоду, а також всього дерева, відбулося в результаті додавання звуку «j» до старослов’янського слова «abl’ko», яке в свою чергу сходить корінням до праиндоевропейской основі «āblu», що позначало «яблуко».

яблуня фото

яблуко фото

Висота яблуні коливається від 6 до 15 метрів. У будові дерева виділяються:

  • Стовбур яблуні, що підтримує крислату крону;
  • Коренева система яблуні, що складається з:
  • горизонтальних живлять коріння, розповзаються від стовбура на відстань, яке вдвічі перевищує проекцію крони на землю,
  • вертикальних (водних) відростків, що проникають вглиб грунту до 10 м.
  • Крона яблуні, що складається з скелетних і полускелетних гілок довжиною до 2 м, на яких виростають зелені черешковатие листя. Листя яблуні мають чітко виражене жилкування, овальну форму із загостреним кінчиком і довжину від 5 до 8 см. Поверхня листової пластинки гладка, іноді опушена знизу.

Лист яблуні фото

Плоди яблуні (зазвичай кулястої форми) називаються яблуками і формуються на гілках дерева. Розмір доспілих яблук коливається від 20-25 мм до 15 см в діаметрі, а колір яблук буває білим, зеленим, жовтим, червоним або комбінованим (зелено-жовто-червоним).

Сорти яблук фото

Квіти мають білий або біло-рожевий колір і зібрані в суцвіття. Квітка яблуні маленький, з часом він перетворюється у смачний і ароматний плід. Сам квітка складається з:

  • маточки (жіночого органу), який складається з рильця, стовпчиків і зав’язі, в кожній з яких розташована семяпочка. При заплідненні семяпочки розвивається насіння, а зі стінок зав’язі виходить плід.
  • тичинок (чоловічого органу), який складається з пильовика і тичинкової нитки.

 Фото квітів яблуні

Будова квітки яблуні

У природних умовах яблуня поширена практично по всій території Європи, в лісах Росії, Ірану і Китаю, Кримського півострова і Приморського краю, Північної Америки, Монголії і Туреччини.

Широко використовується розведення цих дерев в зонах з помірним кліматом не тільки для приватного використання, але і в промислових масштабах. Сьогодні світове виробництво яблучних плодів розвинене в Німеччині та Іспанії, Китаї та Італії, Аргентині та ПАР, Сполучених Штатах, Польщі та Канаді.

Про корисну дію яблучних плодів на організм людини відомо з давніх часів. У них міститься ціла комора:

  • вітамінів (A, B1, C, Е, РР, Р, К і т.д.);
  • органічних кислот (винна, лимонна, яблучна і ін.);
  • пектинів, які сприяють виведенню з організму різних токсинів і дубильних речовин;
  • клітковини, що дозволяє позбутися від холестеринових накопичень;
  • глюкози, фруктози і сахарози, необхідної діабетикам;
  • калію, кальцію, магнію, заліза, міді;
  • каротину і ефірних масел.

Вживати яблука в їжу потрібно для поліпшення травлення і кровотворення, позбавлення від закрепів, а також як сечогінний і жовчогінний засіб. Низька калорійність цих смачних плодів дозволяє використовувати їх як складову частину раціону при дієтичному харчуванні.

Яблука можна вживати не тільки в свіжому вигляді. З них готують варення і повидло, сухофрукти і мармелад. Вони також служать сировиною для виготовлення легких і міцних алкогольних напоїв: «Сидру» і «Кальвадос». Однак людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту зловживати плодами яблуневих дерев не варто. Це може привести до рецидиву виразкових хвороб, загострення гастритів (підвищена кислотність) і колітів.

Технологии выращивания культуры:

Щоб підготувати доросла рослина до нового сезону, ранньою весною проводять санітарну і формуючу обрізку яблуні. Для цього видаляють гілки, що засмічують крону:

  • що ростуть усередину;
  • паралельні стовбура;
  • зламані або потріскані.

З настанням осінніх днів проводять легку коригувальну обрізку, яка полягає в укороченні надмірно відросло пагонів. У дерев старше п’ятирічного віку пагони обрізають до третини їх довжини. У процесі обрізки яблунь видаляють всі сухі, поламані і слабкі пагони. Це робиться за допомогою садового секатора і пилки з дрібними гострими зубами. Місця зрізів замазують спеціальним складом (садовий вар), а спиляти великої площі фарбуються олійною фарбою. Після цього землю в пристовбурних кіл перекопують і мульчують, а штамб (стовбур яблуні без скелетних гілок) білять розчином з суміші крейди, вапна, глини і столярного клею. Для захисту стовбура яблуні від гризунів і зайців його можна обв’язати очеретом або лапником.

Обрізка яблунь фото

Щоб молоде деревце успішно вкоренилося і прижилося, його потрібно висаджувати в заздалегідь підготовлену ямку, для чого:

  • грунт перекопують і чистять від коренів багаторічних бур’янів;
  • вносять в неї перепрілий гній, компост, торф і суміш суперфосфату і калійної солі.

Після викопують ямку діаметром і глибиною до метра, відокремлюючи поверхневий родючий грунт від нижчележачого. Посадку яблуні виробляють через півтора місяці. На підготовлену суміш, засипану в ямку, встановлюють саджанець яблуні і акуратно засипають кореневу систему субстратом. Для правильного росту деревця його підв’язують до попередньо забитому в землю палі. Далі формують пристовбурні кола і поливають висаджені рослина.

Осіння посадка яблуні забезпечує більший відсоток вкорінення молодих рослин, але садити дерева можна і навесні. Посадкова яма готується за тиждень до висадки. Коріння яблуні зволожуються і занурюються в глинистий бовтанку, після чого саджанець встановлюється в свою ямку. Щоб викликати зростання бічних пагонів і сформувати крону, верхівку висадженого дерева обрізають на кілька нирок (2-3) і вкорочують скелетні гілки (якщо вони перевищують за розмірами центральний втечу). Протягом півтора місяця молода яблуня вимагає щотижневого поливу. Згодом інтервал між ними і кількість води збільшується. Землю навколо стовбура яблуні слід удобрити, для чого використовують перепрілий гній або курячий послід, і замульчувати сухою травою. З’являються в перші два роки квіти яблуні видаляють, а в травні проводять позакореневе підживлення гуматом натрію або «Еффектон».

Посадка яблуні фото

Кращим місцем для яблуні служать відкриті сонячні місця без протягів, тому що надлишок затінення призводить до зменшення врожайності.

Полив дорослих рослин вимагає дотримання певних правил:

  • кількість відер виливаємо води повинно відповідати віку дерева;
  • зволожувати треба землю по периметру крони;
  • полив яблуні проводити три рази за сезон (на початку літа, в процесі росту яблук і незадовго до заморозків).

Існує кілька способів розмноження яблуні:

  • Живцюванням, для чого навесні до початку руху соку або восени після опадання листя з коріння нарізаються живці довжиною до 20 см. З настанням тепла підготовлений матеріал висаджується в канавки так, щоб над верхнім зрізом шар грунту був не більше 3 см. Полив живців повинен проводитися регулярно , не допускаючи пересихання грунту. За літній сезон з посадженого матеріалу виростають саджанці, придатні для пересадки.
  • Отводками – метод, що припускає прікапиваніе окремих пагонів. Постійний полив і підгортання дають можливість за літо відростити у них коріння. Пересадку роблять наступної весни.
  • Насінням. Такий спосіб використовується селекціонерами для виведення нових сортів.