Рейтинг: 0
Яру пшеницю вирощують як цінну продовольчу культуру, борошно її широко використовують у хлібопекарському і кондитерському виробництвах. Зерно ярої пшениці, отримане в напівпосушливих умовах з достатньою кількістю тепла і сонячного світла, має підвищений вміст білка - до 15-18%, а в зерні твердої пшениці вміст білка в цих умовах може досягати 21% і більш. Зерно твердої ярої пшениці широко використовується для виготовлення макаронних виробів, манної крупи.
Культура вирощується в багатьох агрокліматичних зонах України завдяки досить високій пластичності, здатності пристосовуватися до умов вирощування. Яра пшениця широко використовується як страхова культура для підсіву та пересіву озимої пшениці в тих випадках, коли озима пшениця значно изреживается або в осінньо-зимовий період гине.
Урожайність зерна ярої пшениці значною мірою залежить від умов вирощування. В районах з достатньою кількістю вологи, ярова в окремі роки, коли вона висіяна після просапних культур забезпечує більш високі врожаї порівняно з озимою пшеницею.
Вимоги до температури. Проростання насіння ярої пшениці можливе вже при температурі 1-2°С, а поява життєздатних сходів - при 4-5°С. Однак процеси проростання і появи сходів протікають ще дуже повільно. При температурі ґрунту на глибині загортання насіння 5°С сходи з'являються на 20-й день, при 8°С - на 13-й, при 10°С - на 9-й, при 15°С - на 7-й день. Вони переносять нетривалі заморозки до 10°С. Найбільшу стійкість до низьких температур яра пшениця виявляє в ранні фази. Наприклад, в період проростання зерна вона переносить заморозки до 13°С, у фазі кущення-до 8-9°С. Але під час цвітіння і наливу зерна пошкоджується заморозками в 1-2°С.
Кущіння ярої пшениці краще проходить при температурі 10-12°С Знижена температура ґрунту в цей період позитивно впливає на утворення і розвиток вузлових коренів, а тим самим і на висоту врожаю пшениці. У фазі колосіння і молочного стану зерна найбільш сприятлива температура 16-23°С. Сорти м'якої пшениці стійкіше до весняних заморозків, ніж твердої. Найбільш витривалі до високих температур сорти м'якої пшениці, районовані в Середній Азії і на Південно-сході, а також тверді пшениці.
Вимоги до вологи. Для проростання насіння м'якої пшениці потрібно 50-60% води від маси сухого зерна; насіння твердої пшениці потрібно води на 5-7% більше, так як вони містять більше білка. Транспіраційний коефіцієнт м'якої пшениці дорівнює приблизно 415, а твердої - 406.
Споживання води за фазами розвитку ярої пшениці розподіляється приблизно таким чином: у період сходів - 5-7% загального споживання води за весь вегетаційний період, у фазі кущіння 15-20, виходу рослин у трубку і колосіння 50-60, молочного стану зерна 20-30 і воскової стиглості-3-5%. Період кущіння і виходу рослин у трубку - критичний для ярої пшениці. Нестача вологи в грунті в цей період збільшує кількість безплідних колосків. Наступні навіть рясні опади не можуть виправити становище. В таких умовах пшениця прискорено переходить від однієї фази розвитку до іншої, і врожай різко знижується. При ранніх строках посіву критичний період проходить в більш сприятливих погодних умовах, ніж при пізніх строках.
Найбільш сприятлива для рослин вологість грунту в межах 70-75% найменшої вологоємкості.
Вимоги до грунті. Яра пшениця дуже вимоглива до наявності в грунті легкодоступних поживних речовин, що пояснюється її порівняно коротким вегетаційним періодом і зниженою усвояющей здатністю кореневої системи. Хід споживання ярою пшеницею поживних речовин аналогічний споживання рослинами води.
Найбільш високі вимоги до родючості, чистоті і структурності грунту пред'являє тверда пшениця, яка краще вдається на чорноземних і каштанових ґрунтах; для м'якої пшениці особливо сприятливі всі види чорноземів, каштанові, середньо - і слабопідзолисті, темноцветних суглинки. На підзолистих ґрунтах необхідно вносити вапно, органічні та мінеральні добрива.
Пшениця страждає від підвищеної грунтової кислотності. Хороші врожаї можна отримати на грунтах слабокислих і нейтральних (рН 6,0-7,5).
У перший період життя коріння м'якої пшениці швидше розповсюджуються в ширину, а в твердої пшениці вони енергійно проникають в глибину.
На глибину проникнення коренів ярої пшениці сильно впливає тип грунту. Маса її коренів у фазі воскової стиглості в підзолистому грунті на глибині 20 см становила 68% їх загальної маси, у темно-каштанової - 52, у південному чорноземі - 40%. При нестачі вологи в глибоких шарах грунту ріст коренів в глибину призупиняється.
З особливостей ярої пшениці слід зазначити недружність та зрідженість її сходів. Причинами цих явищ у південних і південно-східних районах можуть бути недостатня вологість верхнього шару ґрунту, а в північних - підвищена кислотність грунту і ураження насіння фузаріозом. Внаслідок уповільненого розвитку сходів і слабке кущіння, особливо твердої пшениці, посіви ярої пшениці часто пригнічуються бур'янами.
Вузлові коріння у ярої пшениці добре розвиваються тільки при наявності вологи на глибині вузла кущіння. В основних районах її вирощування ранньовесняні посухи иссушают верхній шар грунту, внаслідок чого можуть недостатньо розвиватися не тільки вузлові, але і зародкові корені, що знижує врожаї.
Однією з істотних причин изреживания ярої пшениці можуть бути пошкодження, завдані дротяником, блішками, шведської і гессенської мухами та іншими шкідниками, а також хворобами, переважно фузаріозом.
Вегетаційний період ярої пшениці 75-115 днів.