25-11-2024

Капуста пекінська - детальніше

Рейтинг: 0

Пекінська капуста (лат. Brassica rapa subsp. pekinensis), Петсай (англ. pe-tsai), або салатна капуста — рослина родини капустяних, овочева культура.

Вирощування пекінської капусти

Оскільки пекінська капуста - холодостійка культура короткого дня, то висаджувати розсаду або висівати насіння потрібно в ранні строки (з першим виходом на город) або в другу-третю декаду липня. Не рекомендується висівати пекінську капусту раніше 20 липня, тому що пекінська капуста - культура короткого дня і висів раніше вказаного строку призводить до її цвітіння "стрілкування".

Короткий вегетаційний період пекінської капусти дозволяє отримати товарну продукцію за 25-30 днів. Вирощувати її можна розсадним і безрозсадним способами. Розсаду пекінської капусти вирощують в торфоперегнійних горщиках, вік розсади 20-25 днів.

Пекінська капуста, як і білоголові капусти, вибаглива до родючості ґрунту, тому вирощувати її необхідно на родючих, удобрених ґрунтах. Висів проводиться широкорядним способом з шириною міжрядь 40 см, висівають по 3-4 насінини. Норма висіву - 0,2-0,3 г/кв.м, глибина висіву - 1 см. Перед посівом гряду поливають, декілька поливів проводять також на початку вегетації. Сходи проріджують, залишаючи найсильніші рослини на відстані 15-20 см. Протягом вегетації проводять регулярні рихлення ґрунту та видалення бур'янів.

Походження та історія поширення культури

Пекінська капуста як культурна рослина сформувалася на території Китаю. Письмові згадки про неї відносяться до V-VI століть н. е. Причому використовувалася вона не тільки як овочева рослина, але і як олійна. Важливе значення вид має і в наші дні, особливо в долинах центральної і південної частин країни. Походячі з північних районів Китаю кочанні форми пекінської капусти поширилися через Корейський півострів в Японію і країни Індокитаю, де й донині є одною з найбільш важливих культур. На основі великої кількості місцевих китайських і японських сортів в середині XX століття в Японії були створені комерційні сорти та гібриди з високою врожайністю і скоростиглістю. В Європі і США аж до початку 1970-х років пекінська капуста вирощувалася в обмежених масштабах, і лише в останні роки її виробництво - як у відкритому, так і в захищеному ґрунті - стало переживати справжній бум, пов'язаний з появою скоростиглих японських гібридів, що володіють стійкістю до стеблування, тобто зацвітають з великою затримкою в умовах довгого дня, завдяки чому рослини можуть тривалий час зберігати високі товарні якості. В останні роки досить активно впроваджується в овочівництво в Україні.

Харчове застосування

Листові форми пекінської капусти вживають в їжу як салатну зелень, а кочанні використовують після кулінарної обробки в супах, гарнірах, а також маринують і сушать. У країнах Східної Азії салатну капусту часто заквашують (корейці, наприклад, роблять страву кімчі).

Технології вирощування культури:

При посадці петсая необхідно враховувати час посадки. Світловий день, що перевищує 13 годин спонукає рослину до цвітіння і викиданню стрілки. Тому оптимальний час для посадки пекінської капусти – рання весна або друга половина літа. Крім того, слід враховувати оптимальний для розвитку рослини температурний режим – 15 – 20 °С. Яскраве сонце і висока температура (понад 25 °С) можуть швидко погубити урожай. Пекінська капуста гідно витримує перші заморозки до – 4 °С. Єдиний мінус від такого похолодання – викидання рослиною стрілки. До речі, така ж реакція капусти спостерігається при температурі вище 25 °С.

Не бажано садити петсай на місці, де росли хрестоцвіти – білокачанна або інші види капусти, редиска, редька. Справа в тому, що шкідники, властиві для цього роду рослин, обов’язково залишаються в ґрунті і можуть сильно нашкодити пекінській капусті.

Необхідність її висаджування в багатий перегноєм грунт. Кислотність ґрунту повинна бути на рівні рН 7, щоб рослина не боліла килою.

Пекінську капусту можна вирощувати двома способами – через розсаду або насінням. Отже, для ранніх сортів капусти насіння прийнято сіяти в кінці квітня на початку травня. Для сортів, які сіють у другій половині літа оптимальний час – кінець липня, але не пізніше, ніж середина серпня. Розсадний спосіб скорочує час для отримання врожаю до 4-5 тижнів. Разом з тим, цей спосіб більш трудомісткий, оскільки передбачає пересадку розсади пекінської капусти з горщиків або касет. Касетна розсада віком 23-25 діб висаджується у фазі 3-4 повноцінних справжніх листків. Оскільки збиральна стиглість, що забезпечує успішне тривале зберігання продукції, настає через 70-75 днів після висаджування розсади, терміни висаджування та сівби необхідно пов’язувати з плановими термінами збирання.

Оптимальна густота стояння рослин при висаджуванні становить 73-75 тис./га. Зменшення густоти призводить до формування дуже крупних качанів бочкоподібної форми, що створює перешкоди при реалізації. При поливах дощуванням рослини висаджують з міжряддям 70 см. на відстані 19-20 см. одна від одної в рядках, а на краплинному зрошенні – за схемою (40 + 100) х 19 - 20 см.

Не можна допускати висихання шарів ґрунту, в яких поширюється коріння. У зв’язку з цим навіть при дефіциті поливної води зменшення поливних норм допустиме на 15-20 %, але в жодному випадку неприпустиме збільшення інтервалів між поливами. Навіть при достатньому зволоженні ґрунту після випадіння дощів необхідно вмикати систему краплинного зрошення і вносити заплановану норму добрив. Пекінську капусту на дощуванні поливають не менше 5-8 разів за сезон, залежно від наявності атмосферних опадів. Після висихання поверхні ґрунту обов’язковим є проведення міжрядних обробітків.

Підживлення слід проводити тричі, через кожні 20 днів після висаджування розсади, вносячи добрива за допомогою культиваторів для підживлення рослин у такому асортименті та кількості:

  • Перше підживлення – аміачна селітра, 60 кг/га
  • Друге підживлення – аміачна селітра, 60 кг/га + комплекс 20 - 20 - 20 + МЕ + Mg 25 кг/га
  • Третє підживлення – сульфат калію, 60 кг/га

Обов’язковою умовою для збирання урожаю є закінчення вегетаційного періоду. Качани, як правило, набувають товарного вигляду раніше, але зрізати їх не можна, оскільки при зберіганні це може призвести до передчасного пробудження верхівкової бруньки і потемніння внутрішньої структури. Не можна допускати розкривання верхівки у вигляді «квітки», оскільки після цього смакові якості капусти значно погіршуються.

Пекінська капуста швидко в’яне. Тому в процесі зберігання в приміщенні необхідно забезпечувати високу відносну вологість повітря (95-98 %), однак слід враховувати, що наближена до 100 % вологість сприяє розвитку грибних хвороб на качанах.